Tieto tekee ihmisen skeptiseksi. Jose Ahonen tutkii mentalismia niin paljon, ettei usko taikavoimiin. Kaikelle löytyy aina selitys.

Mentalistilta ei vaadita magiaa, vaan malttia – ”On seksikästä ajatella, että luin juuri ajatuksia”

Hypnoosi, suggestio ja illuusiot. Mentalistit hämmentävät yleisöään tempuilla, jotka vaikuttavat yliluonnollisilta. Ne ovat kuitenkin kaikkien hallittavissa.

Tamperelaisen asuintalon väestösuoja Satakunnankadulla on sisustettu erikoisesti. Sirkusjulisteet, täytetyt eläimet ja hauen leukaluut koristavat tilaa. Kyseessä ei ole mikään tavallinen työhuone.

– Ensimmäistä kertaa hypnotisoidessani jännitti todella paljon, koska en tiennyt, esittikö ihminen hypnotisoitua vai ei, sanoo Jose Ahonen.

Ahonen ei tee lavalla hypnoosia, koska ihmisen mieli on herkkä ja järkytettävissä. Hän saattaa tehdä hypnoosilta vaikuttavia asioita, jotka eivät kuitenkaan ole sitä.

Tamperelainen Ahonen on ammattimentalisti. Mentalismi on taikuuden laji, jossa keskitytään psykologiaan ja mielen ihmeisiin. Ahonen osaa luoda illuusion siitä, että hän osaa lukea ajatuksia. Hän myös saa ihmiset luulemaan, että magneetit vetävät heidän käsiään yhteen.

Ammattimentalisteja on Suomessa vain muutama, Ahosen lisäksi Noora Karma ja Pete Poskiparta.

Jose Ahosen mielestä taikatempun möhliminen on kamalaa, mutta mentalismissa epäonnistuminen voi olla kiinnostavaa. – Se tekee mentalismista aidompaa, Ahonen sanoo.

Kuka tahansa voi olla mentalisti

Mentalismissa on lopulta kyse vain tieteestä ja psykologiasta, eikä Ahonen usko, että kenelläkään on yliluonnollisia kykyjä. Joillakin ihmisillä saattaa olla synnynnäisiä lahjoja ihmisten tunnetilojen ja ilmeiden tulkinnan suhteen, mutta ne eivät ole mentalistille välttämättömiä.

– Jokainen meistä pystyy paljon enempään kuin uskommekaan. Ympäristö muovaa meidät sellaisiksi kuin olemme, Ahonen sanoo.

Ilmiötä, jossa ihmisten toisilleen asettamat ennakko-odotukset vaikuttavat lopputulokseen, kutsutaan pygmalion-efektiksi.

– Yhdysvaltalainen Daniel Kish on hyvä esimerkki. Hän on ollut sokea lapsuudestaan saakka, mutta opetteli pyöräilemään kuuntelemalla äänensä kaikuja lepakon tapaan.

Kiinnostus hypnoosiin johdatti mielen mestariksi

Ensikosketuksensa mentalismiin Ahonen sai nuoruudessaan hullaannuttuaan hypnoosista. Hän ahmi kirjastosta kaikki aihetta käsittelevät teokset täydellisestä hölynpölystä aina lääketieteellisiin julkaisuihin.

– Pystyisin opettamaan kenet tahansa hypnotisoimaan tunnissa. Se ei ole lopulta edes vaikeaa, Ahonen sanoo, mutta varoittaa, ettei hypnoosi ole leikin asia.

Hypnoosi-innostuksen jälkeen hän tutustui mentalismiin brittiläisen Derren Brownin inspiroimana laajemmin. Nykyään Ahonen on yksi maailman parhaista mentalisteista ja kuuluu Psychic Entertainers Associationiin, joka koostuu noin 250:stä psyykkisen viihteen huippuosaajasta.

Ahonen kertoo muun muassa kaataneensa ihmisen etäältä. Se vaati paljon työtä ja yhdysvaltalaisten underground-shamaanien konsultointia.

– Energiakaato oli todella monimutkaista. Muutama vuosi sitten olisin tuskin kyennyt siihen.

Jose Ahosen työtilasta löytyy niin paperilyhtyjä, täytettyjä eläimiä kuin riippumattokin. Tutustu mystiseen huoneeseen 360-kuvan välityksellä.

”Kyllä sitä fuulaantuu itsekin välillä”

Vaikka Ahonen on yliluonnollisen suhteen skeptikko, hämmentyy hän itsekin erikoisten tilanteiden edessä. Jotkin sattumat ovat niin epätodennäköisiä, että ne vaikuttavat ihmeiltä.

– Kyllä sitä fuulaantuu itsekin välillä ja miettii, että mitä jos kyseessä onkin joitain korkeampia voimia. On seksikästä ajatella, että luin juuri oikeasti ajatuksia.

Joskus Ahonen ottaa käteensä satunnaisen pelikortin ja pyytää ihmisiä nimeämään minkä tahansa kortin. Ahosen kädessä on sattumalta juuri sama kortti. Yleisö ihmettelee, kuinka hän sen teki. Siihen Ahonen ei osaa ikinä vastata.