Mentori, yhteisön johtaja, neuvonantaja – teatterisihteeri taipuu moneksi

Sunna Maijalan viimeinen työpäivä Tampereen Ylioppilasteatterin teatterisihteerinä on huomenna. Silloin pidetään isot läksiäisjuhlat.

FAKTA

Sunna Maijala

  • Opiskelee Tampereen yliopistossa hallintotieteitä pääaineenaan julkisoikeus.
  • Työskentelee kokopäiväisesti Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolla.
  • Lempinäytelmä on Tampereen Ylioppilasteatterin tuotantona MAO – Jumala on kaikkialla.
  • Tämänhetkisiä projekteja ovat Työväen Näyttämöiden Liiton, Riksteaternin ja Det Norske Teatretin yhteistuotanto kesällä 2018 sekä kesällä Tampereella järjestettävä Finland International Improv Festival.

Tampereen Ylioppilasteatterin aulassa kuhisee. Paikallispolitiikkaan ja Särkänniemestä Kreikkaan siirrettyihin delfiineihin paneutuvan Kiitos kaloista -näytelmän ensi-ilta on pian alkamassa. Vielä muutaman päivän teatterisihteerinä toimiva Sunna Maijala, 27, on tapansa mukaan paikalla seuraamassa ensi-iltahuumaa.

Noin kolme vuotta kestäneen teatterisihteerin uransa aikana Maijala on ehtinyt olla monessa mukana. Yhdeksi ikimuistoisimmista kokemuksistaan hän mainitsee ensimmäiset ensi-iltajuhlat, joissa hän oli teatterisihteerinä. Jättiläinen-näytelmän hahmoille oli järjestetty Napakymppi, ja sermin toisella puolella oli näytelmän ohjaaja.

– Se oli aivan hulvaton esitys. Muistan, kuinka istuin katsomossa ja mietin että ei hitto, mulle maksetaan tällaisesta työstä. Se oli upea fiilis.

Maijalan viimeinen työpäivä ylioppilasteatterilla on 24. helmikuuta, jolloin myös vietetään läksiäisjuhlia.

Tärkeintä on tulla tutuksi jäsenistön kanssa

Teatterisihteeri on ylioppilasteatterin ainoa palkallinen työntekijä. Työtehtäviin kuuluu esimerkiksi apurahahakemusten tekeminen ja yleinen toiminnan johtaminen.

– Teatterisihteeri työskentelee hallituksen alaisena, mutta hän on myös välillä mentori uusille hallituslaisille. Ehkä myös jonkinlainen yhteisön johtaja, koska teatterisihteeri on teatterin pysyvä hahmo.

Maijala aloitti työt Tampereen Ylioppilasteatterilla syksyllä 2015. Hän tuli silloin taloon täysin uutena, mutta harrastuneisuutta teatteriin, musiikkiin ja elokuviin oli jo kertynyt ilmaisutaidon lukiosta sekä töistä Tampereen teatterikesässä ja Tampereen elokuvajuhlilla.

Maijala antaa muutaman ohjeen seuraajalleen.

– Tärkeää on tutustua meidän jäseniin ja ottaa reippaasti osaa toimintaan ja bileisiin. Ei saa olla liian ankara itselleen, ja pitää myös oppia delegoimaan tehtäviä.

Yhteisöllisyys on ylioppilasteatterin kantava voima

Ylioppilasteatterin näyttelijät ja muu työryhmä valmistautuu illan näytökseen. Yläkerrassa olevan puvustamon kierreportaita laskeutuu alas mitä erikoisemman näköisiä hahmoja roolivaatteissaan, ja näytelmän ohjaaja Outi Kautonen tulee huikkaamaan omat terveisensä. Kaiken hulinan ympäröimänä on kotoisaa olla.

Teatterin tärkein voimavara on sen yhteisö ja jäsenet, sillä teatteri pyörii pääosin talkoovoimin. Jokainen jäsen on vastuussa siitä, että asiat hoituvat.

Maijala kuvailee Tampereen Ylioppilasteatteria sanoilla lämmin, yhteisöllinen ja kunnianhimoinen.

– Täällä tehdään sellaista, mitä vaikkapa Tampereen teatterissa ei välttämättä uskallettaisi lähteä tekemään.

Vaikka teatterisihteerin työt jäävät, aikoo Maijala jatkaa ylioppilasteatterin jäsenenä. Tuottaminen ja graafinen suunnittelu ovat tuttua puuhaa, ja niitä Maijala haluaa tulevaisuudessa tehdä. Näyttämö on kuitenkin vielä valloittamatta.

– Haluaisin uskaltaa tehdä jotain pientä esiintymistä, olla vaikka kivenä näyttämöllä.