Katariina Taleva ja Sam Carlile pitävät Kelaa vanhanaikaisena.

Sateenkaariparit ovat Kelalta suojassa – ”Kaikkia tulisi kohdella yhdenvertaisesti”

Ennen uutta avioliittolakia Kela ei tunnustanut samansukupuolisten avoliittoja. Lain voimaantultua avoliittojen määrä kasvoi, mutta Kelan selvitykset eivät. Seta vaatii selvityksiin tasa-arvoisuutta.

Tasa-arvoisen avioliittolain myötä kaikkia avoliitossa asuvia pareja tulisi kohdella yhdenvertaisesti, mutta Kelan toiminnassa tasavertaisuus ei toteudu.

Tiettyä kaavaa asumisjärjestelyjen selventämiseen ei ole. Kelan tulisi tehdä selvityspyyntö, mikäli asumistukihakemuksesta jää olettama, että kyseessä saattaa olla avoliitto.

Teoriassa olisi mahdollista, että yhdessä asuva sateenkaaripari ei ilmoittaisi avoliitostaan Kelalle, eikä heitä täten käsiteltäisi yhtenä ruokakuntana. Tällöin pari saisi enemmän tukia, kunnes Kela tekisi vuosittaisen asumistuentarkistuksen. Kela luottaa, ettei näin toimita.

– Mikään järjestelmä ei ole ihan sataprosenttinen tai aukoton, mutta en usko, että tätä hyväksikäyttävä määrä olisi suuri. Kun laki suo mahdollisuuden asua avoliitossa, niin varmaan avoliittoon haluava sen mielellään ilmoittaakin, Kelan etuuspalvelujen lakiyksikön Mikko Horko arvelee.

Todennäköisyydet vaikuttavat selvityspyyntöihin

Avoliittojen määrä on avioliittolain uudistuksen myötä kasvanut, mutta tämä ei ole näkynyt selvityspyyntöjen määrässä. Horko sanoo, ettei Kela lähde soittamaan kaikkia yhdessä asuvia läpi, vaan harkinnassa pelataan todennäköisyyksillä.

Perusteeksi avoliiton tiedustelulle yhdessä asuvalta mieheltä ja naiselta on riittänyt asukkaiden samanikäisyys.

– Se fakta, että avoliittoja on enemmän vastakkaisten kuin samaa sukupuolta olevien kesken, ei muuttunut yhdessä yössä, kun laki tuli voimaan. Sen vuoksi emme lähde niin usein selvittämään esimerkiksi kahden samansukupuolisen opiskelijan yhteenmuuttoa, vaikka he olisivat melko samanikäisiä, Horko toteaa.

FAKTA

Tasa-arvoinen avioliittolaki

  • Setan mukaan noin kymmenen prosenttia suomalaisista kokee kiinnostusta samaa sukupuolta kohtaan.
  • Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin joulukuussa 2014, ja se tuli voimaan 1.3.2017.
  • Avioliittolain myötä myös avoliiton määritelmä muuttui koskemaan samansukupuolisia pareja.

Tasa-arvojärjestö Setan varapuheenjohtaja Aleksi Koivisto pitää Kelan kommenttia vanhanaikaisena.

– Kaikkia tulisi kohdella yhdenvertaisesti, Koivisto painottaa.

Koivisto kokee, ettei Kelassa täysin ymmärretä maailman muutosta, mutta pitää selvityksiä kaksipiippuisena juttuna.

– Tavallaan tilanne on epäreilu kaikille, jotka joutuvat selittelemään suhdettaan asuinkumppaniinsa, Koivisto pohtii.

Jotta yhdenvertaisuus toteutuisi, tulisi Kelan lähettää selvityspyynnöt kaikille yhdessä asuville tai luopua kyselyistä kokonaan.

Naisparille avoliiton virallistuminen oli tärkeintä

 

Katariina Taleva, 24, ja Sam Carlile, 25, ovat seurustelleet reilut kolme vuotta, joista kaksi yhdessä asuen. Yhteiskunnan silmissä naisista tuli avopuolisoita kuitenkin vasta maaliskuussa.

– Olimme tosin tehneet Kelaan ilmoituksia jo yhteenmuuttomme alusta asti. Ilmoitimme ihan kiusallamme kuukausittain, että olemme avoliitossa jostain päivästä lähtien. Oli ihan sama, mitä palveluun kirjoitimme, koska se ei tullut näkymään tiedoissani. Kelan mukaan olin vain yksin asuva sinkku, Taleva muistelee.

Taleva myöntää parin pohtineen avoliitosta ilmoittamatta jättämistä vaihtoehtona. Lopulta he halusivat olla rehellisiä ennen kaikkea itselleen.

– Emme halua leikkiä vain kämppiksiä. Mieluummin otamme vähemmän rahaa ja olemme aidosti yhdessä, tunnustettuna parina, Taleva sanoo.

 

Kuinka Kela muistuttaa kirjoittajan isoisää? Lue tästä.