Jenna Lempisen kommentti: Vahva tapa on tottumusta, ei riippuvuutta

Kaikilla meistä on tapoja ja tottumuksia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisimme kaikki riippuvaisia.

Ihminen on luonnostaan helposti koukuttuva olio. Lähes kaikesta voi tulla riippuvaiseksi.

Voidaan puhua riippuvuustrendeistä. Nykyajan polttavia ilmiöitä ovat muun muassa someriippuvuus ja nettiseksiriippuvuus.

Riippuvuuden käsite on myös arkipäiväistynyt. Historian tutkija Petteri Pietikäinen puhuu tarttuvista diagnooseista. Pietikäisen mukaan yksi nyky-yhteiskunnan merkillisyyksistä on se, että vaikka olemme terveempiä kuin koskaan aikaisemmin, olemme samalla entistä enemmän huolissamme omasta hyvinvoinnistamme.

Oli kyse sitten riippuvuudesta tai tietyistä tavoista toimia, kaikelle etsitään diagnoosi. Riippuvuus-käsite on kokenut inflaation.

On olemassa vahvoja tapoja ja erikseen riippuvuuksia. Monet käyttävät sosiaalista mediaa liikaa, mutta kaikki eivät silti ole addiktoituneita.

Missä vaiheessa voidaan tavan tai intohimon sijasta puhua riippuvuudesta? Psykoterapiakeskus Vastaamon psykoterapeutti Seppo Lindin mukaan riippuvuus ilmenee siten, että some vie valtavasti aikaa ja energiaa enemmän kuin ihminen haluaisi. Ihminen ei myöskään pysty vastaamaan kaikkiin haasteisiin, joita hän on itse tai muut ovat hänelle asettaneet.

Menetkö ajoissa nukkumaan ja huolehdit sillä tavoin terveydestäsi? Vai sometatko läpi yön ja viis välität yöunista? Maalaisjärki toimii tässä hyvin. Jos lentokoneessa istuminen ilman nettiyhteyttä ei aiheuta sen suurempaa ahdistusta, et ole riippuvainen.

Mitä someriippuvuus oikeastaan on? Lue uutinen täältä.