Sami Tamminen haaveilee pääsystä kansainväliseen musiikkibisnekseen, vaikka myöntää englannin kielen taitonsa olevan huono.

Menestys musiikkibisneksessä vaatii jatkuvaa halua mennä eteenpäin – ”Pääkoppa tekee töitä koko ajan”

Sami ”Samson” Tamminen on luonut soolouraa, myynyt yhtyeensä kanssa platinaa ja tuottanut kappaleita tunnetuille suomalaisille artisteille. Menestys on vaatinut kovaa työtä ja kunnianhimoa.

FAKTA

Sami Tamminen

  • Alun perin kotoisin Riihimäen lähellä sijaitsevasta Launosten kylästä.
  • Asunut viime vuodet Tampereella ja muuttanut hiljattain Helsinkiin.
  • Käyttää taiteilijanimeä Samson.
  • Tullut tunnetuksi erityisesti Valovuosi-yhtyeestä, mutta myös soolourastaan rap-artistina.
  • Työskentelee tällä hetkellä M-Eazy Music Publishing -kustannusyhtiössä house writerina eli kirjoittaa kappaleita eri artisteille.

25-vuotias Sami Tamminen on ehtinyt saavuttaa elämässään paljon. Häntä voisi kutsua monilahjakkuudeksi: Tamminen sekä kirjoittaa, laulaa että tuottaa musiikkia. Ura musiikkibisneksessä on vaatinut sinnikkyyttä, eikä menestys ole tullut itsestään.

– Tämä työ vaatii välillä 25 tuntia vuorokaudesta. Pyöritään ympyrää studiolla ja hakataan päitä seinään, että saadaan biisit valmiiksi.

Kuluneen vuoden aikana Tamminen on ollut mukana tekemässä musiikkia muun muassa Petri Nygårdille ja Ollielle. Myös hänen omalta Valovuosi-yhtyeeltään on tulossa pian uutta musiikkia.

Tamminen kirjoittaa työkseen kappaleita, joita tarjotaan eteenpäin eri artisteille. Hän ei koe, että oman hengentuotoksen luovuttaminen toisen esitettäväksi olisi turhauttavaa.

– Olen todella innoissani, jos joku haluaa laulaa kirjoittamaani tekstiä tai käyttää tekemääni musiikkia.

Tammisen kiinnostus musiikkia ja erityisesti räppiä kohtaan syntyi jo ala-asteella. Myöhemmin haaveet ammattilumilautailijan urasta jäivät syrjään, kun musiikki tuli entistä tärkeämmäksi.

Vuonna 2013 Tammisen elämä muuttui kertaheitolla, kun hän pääsi Ikaalisten lauluntekijävalmennukseen opiskelemaan laulunkirjoitusta. Tamminen oli ensimmäistä kertaa porukassa, jossa musiikin tekeminen otettiin tosissaan.

– Ei siellä kyselty, että mitäs meinasit oikeasti tehdä työksesi.

Ikaalisissa syntyi myös Valovuosi-yhtye. Idea bändin perustamiseen lähti sen jäsenten erilaisuudesta: kokeiltiin, millaista musiikkia rock-, reggae- ja rap-artisti saavat yhdessä aikaan. Pari vuotta myöhemmin Valovuosi myi platinaa Aurinkokuningatar-sinkullaan.

Työstä pitää tehdä hauskaa

Tammisella ei ole selkeitä työaikoja eikä tarkkaa päivärytmiä. Hänellä on viikossa useimmiten pari päivää vapaata, mutta työt eivät silloinkaan jätä rauhaan.

– Tuntuu, että tosi harvoin pääsen vapaalle. Pääkoppa tekee vapaapäivinäkin koko ajan töitä: miettii ja suunnittelee.

Kova työ on kuitenkin kantanut hedelmää, mistä kertoo Tammisen viimeaikainen menestys musiikkibisneksessä. Hän on luonut soolouraa rap-kappaleilla, joihin artisti ammentaa aiheita omasta elämästään ja varsinkin ihmissuhteistaan.

– Nyt kun olen tehnyt tosi pitkiä työviikkoja, niin huomaan, ettei ole enää mitään, mistä kertoa. Elämään pitäisi saada vähän muutakin sisältöä kuin työ.

Viimeisin Tammisen oma kappale julkaistiin heinäkuussa. Sen jälkeen sooloura on jäänyt taustalle, ja mies on keskittynyt musiikin kirjoittamiseen ja tuottamiseen.

Tuotanto ja tuottaja ovat laajoja käsitteitä, mutta Tamminen tiivistää, että tuotanto laulun ympärillä tukee itse laulua. Käytännössä kappale muunnetaan kuunneltavaksi kokonaisuudeksi, ja sen ympärille luodaan esimerkiksi eri soittimia, harmonioita ja rytmejä.

– Hyvän biisin voi pilata huonolla tuotannolla ja päinvastoin. Tärkeintä on yhdistelmä, eli pitää saada biisi ja tuotanto toimimaan yhdessä.

Ammattimuusikon urasta haaveileville Tamminen antaa vinkin, jota on pyrkinyt myös omassa työssään toteuttamaan.

– Älä käytä aikaasi siihen, että teet raskaiden ihmisten kanssa töitä. Tämä on pitkä tie, joten kyllä siitä pitää tehdä hauska.