Kirjaston työntekijät auttavat ja opastavat Tekomon asiakkaita.

Kirjasto päihittää asiakkaat digiajassa – lehtien havina vaihtuu koneiden huminaan

Uusi laki laajentaa kirjastojen vaatimuksia. Tampereen kirjastot tarjoavat kaupunkilaisille myös tiloja ja opastusta.

Kuuluu tasainen hurina. Tampereen kaupunginkirjaston ensimmäinen 3D-tulostin tekee sahaavaa liikettä ja pitää robottimaista ääntä. Äänimaisemassa on myös tulostinta tutumpi ääni, tietokoneen näppäinten näpyttely. Sampolan kirjaston Tietotorin lasiseinien sisällä on rauhallista. On iltapäivä ja paikalla on asiakkaita vauvasta vaariin.

Raul Leppälä, 24, käyttää 3D-tulostinta ensimmäistä kertaa. Hän tulostaa rasiaa pelikorteille.

Raul Leppälä uskoo, että hän käyttää 3D-tulostinta jatkossakin.

– Luin netistä ohjeet, minkä jälkeen tekeminen oli helppoa. Jokainen pystyy suunnittelemaan itse netissä mallin, jonka laittaa tulostimeen, Leppälä kertoo.

Tulostaminen kestää useita tunteja. Leppälä on töissä Sampolassa vahtimestarina, ja muun työn ohessa hän laittaa tulostimen töihin.

Sampolan kirjaston Tietotorin yhteyteen avattiin viime viikolla tila, jossa on kojeita 3D-tulostimesta saumuriin. Tekomo on Tampereen kaupungin uudenlainen työtila, johon ihmiset voivat tulla toteuttamaan omia projektejaan. Siellä kaupunkilainen voi ilmaiseksi korjata esimerkiksi rikkinäisen vaatteen ompelukoneella.

Tekomossa asiakkaat pääsevät kokeilemaan uusia teknologioita, jotka eivät olisi kotioloissa mahdollisia. Esimerkiksi 3D-tulostimen hinta on sadoista euroista tuhansiin merkistä riippuen. Tilan ansiosta laitteita ei tarvitse ostaa itse.

Kirjasto laajentaa lainaustoiminnasta neuvontaan

3D-tulostimella saa aikaan pikkutarkkaa jälkeä muovista.

Tämän päivän kirjasto ei ole vain paikka kirjojen lainaamiseen. Lainaan saa kaikkea urheiluvälineistä digitaaliseen aineistoon, ja kirjaston palvelut ovat myös monipuolistuneet vuosien varrella. Nykyään kirjastot ovat palvelukeskittymiä, joista saa neuvoa ja opastusta niin tietotekniikan kuin tiedonhankinnan pulmiin.

Myös lainsäädäntö tukee kehityskulkua. Viime vuonna voimaan tullut kirjastolaki linjaa, että kirjaston tehtävä on tarjota tietopalveluita ja tiloja asukkaille. Tilojen lisäksi laissa todetaan, että kirjaston tehtävä on edistää sananvapautta, demokratiaa ja aktiivista kansalaisuutta.

Esimerkiksi Tietotori on Tampereen kaupungin oma keksintö. Siellä asiakkaille tarjotaan tietokoneita ja kursseja tietokoneen käytöstä aivan alkeista lähtien. Kursseilla voi tutustua esimerkiksi internetin ja sähköpostin käyttöön.

Tampereen kaupunginkirjaston kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg kertoo, että palvelut ovat monipuolistuneet vuosien varrella. Esimerkiksi viime syksyn remontin yhteydessä pääkirjasto Metsoon on rakennettu lava ja tiloja, joissa järjestetään erilaisia tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia.

– Lava mahdollistaa avoimien keskustelutilaisuuksien järjestämisen, joka on kirjastolain hengen mukaista toimintaa, Lindberg kertoo.

Tulevaisuuden kirjasto vannoo elektroniseen aineistoon nimeen

FAKTA

Tampereen kaupunginkirjasto vuonna 2016

  • Kirjastossa käyntiin vuonna yli 2,4 miljoonaa kertaa ja verkkopalveluita käytettiin melkein 935 000 kertaa.
  • E-kirjoja lainattiin noin 17 500 kertaa, kun taas perinteisiä kirjoja melkein 3,6 miljoonaa kappaletta.
  • E-aineistoihin käytettiin 80 000 euroa, ja perinteisiä kirjoja hankittiin noin 930 000 eurolla.
  • Kirjastoissa järjestettiin lähes 600 tapahtumaa, joihin osallistui yli 20 000 kävijää.

Lähde: Suomen yleisten kirjastojen tilastot

 

Kirjastolla on Lindbergin mukaan vakaa asema yhteiskunnassa eikä se ole häviämässä mihinkään. Hän uskoo, että tulevaisuudessa kirjasto tarjoaa entistä enemmän tiloja asukkaille ja myös e-aineiston määrä ja suosio kasvaa.

– Asiakkaat ovat usein perinteisempiä kuin kirjasto. Vaikka tarjolla on jo nykyään paljon e-aineistoa, haluavat asiakkaat esimerkiksi lukea lehtensä paperisena versiona, Lindberg kertoo.

Tulevaisuudessa asiakkaat tekevät entistä enemmän itse kirjastossa. Myös Hillevi Meriläinen on työn touhussa Sampolan Tekomossa. Hän on tullut tekemään vanhasta VHS-kotivideosta versiota DVD-levylle.

– Katson tässä 24 vuoden taakse esikoispoikani lapsuuteen. Nyt minun ei tarvitse ostaa laitteita itselleni, kun tämä löytyy kirjastosta.

VHS-digitointi on siirretty Tekomon tiloihin.