Kuun etäpuoli on vielä tutkimatonta aluetta. Kuva: Pixabay

Kiina lähettää tutkimusluotaimen Kuun pimeälle puolelle – ”Mukana perunansiemeniä ja silkkiäistoukan munia”

Maahan näkymättömään osaa Kuuta ei ole aikaisemmin laskeutunut ihmisten lähettämää alusta tai luotainta. Kiinalainen luotain tutkii Kuun pintaa ja tekee ruuan kasvatuskokeita.

Kiina aikoo lähettää lauantaina tutkimusaluksen Kuun etäpuolelle, kertoo Ylen Uutiset.

Kuun pintaa kartoittavan Chang’e 4 -tutkimusmönkijän on määrä laskeutua Kuun pinnalle 27 vuorokauden matkan jälkeen. Chang’e-nimi pohjautuu kiinalaiseen mytologiaan, jossa sillä tarkoitetaan kuun jumalatarta.

Kiinan tutkimusprojektin tavoitteena on tutkia muun muassa Kuun maaperää ja topografiaa, kertoo Tampereen Ursa ry:n varapuheenjohtaja Kari. A Kuure.

Osana tutkimusprojektia Kiina aikoo myös tuoda Kuuhun kasvihuoneen, jossa tehdään erilaisia kasvatuskokeita.

– Kiinan pitkän tähtäimen suunnitelmana on, että avaruusasemilla ja siirtokunnissa voisi tulevaisuudessa tuottaa ruokaa kasvattamalla kasveja ja mahdollisesti myös eläimiä, Kuure kertoo.

Kiina on panostanut viime vuosina avaruuden tutkimukseen entistä näyttävämmin. Lisäksi se on syventänyt yhteistyötä Venäjän ja Euroopan avaruusviranomaisten kanssa.

Kiinalla on suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalta.

– Tutkimusluotaimen tehtävät varmasti myös liittyvät jollakin tavalla Kiinan suunnitelmiin perustaa miehitetty asema Kuuhun tulevaisuudessa. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka.