Äänikirjasovellukset ovat rantautuneet osaksi suomalaisten lukutottumuksia.

Suomalaiset kuuntelevat nyt äänikirjoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin – älylaite mahdollistaa pääsyn tuhansien kirjojen pariin

Äänikirjojen myynti on ollut kuluvan vuoden 2019 aikana yli 4,3 miljoonaa euroa. Tämä selviää Suomen kustannusyhdistyksen tuoreimmasta neljännesvuositilastosta. Menekki on lähes kolminkertaistunut vuoden takaisesta tilanteesta.

Äänikirjat

• Äänikirja on kuunneltavaksi tarkoitettu äänimuotoon tallennettu kirjallinen teos, joka voi olla joko ihmisen tai puhesyntetisaattorin lukema.
  • Äänikirjat syntyivät alun perin lukemisesteisten tarpeisiin, mutta sittemmin niistä on tullut laajan yleisön suosima formaatti.
  • Suomenkielisiä äänikirjoja tarjoavia palveluita ovat esimerkiksi BookBeat, Storytel ja Elisa Kirja.

Maailmalla äänikirjat ovat olleet suosittuja jo pitkään, mutta viime vuosina trendi on kasvanut myös Suomessa. Kustannusosakeyhtiö Otavan liiketoimintapäällikön Noora Al-Anin mukaan suurin äänikirjoja kuunteleva ryhmä ovat 18-34 -vuotiaat.

– Erityisesti olemme saaneet palautetta siitä, että nuoret miehet, jotka eivät muuten lukisi kirjoja, on saatu kirjojen pariin juuri äänikirjojen avulla. Tämä on mielestäni aivan upea juttu!

Äänikirjoja luetaan monissa eri tilanteissa

Al-Anin mukaan äänikirjoja kuunnellaan, koska sitä voi tehdä silloin, kun kädet ja silmät on varattu johonkin muuhun. Lisäksi Suomeen rantautuneet lukuaikapalvelut ovat käyttötavaltaan monille tuttuja muiden kuukausimaksullisten palveluiden ansiosta. Myös podcastien yleistyminen on ruokkinut äänikirjojen menekkiä.

Al-Ani toivoo, että äänikirjat vaikuttaisivat positiivisesti lukuintoon ja madaltaisivat kynnystä tarttua kirjaan. Hänestä olisi myös tärkeää, että kirjallisuuden pariin saataisiin lisää niitä, joille lukeminen ei ole tapa.

Noora Al-Ani

Mitä mieltä tamperelaiset ovat äänikirjoista? Kuuntele gallup täältä.