Kehitysvammainen Lasse Purmonen harrastaa ja käy palkkatöissä – ‘’Teen vapaa-ajalla niin paljon kaikkea, että veisi liikaa aikaa luetella’’

Työyhteisössä Lasse Purmonen tunnetaan lisänimellä ’’herra Aurinkoinen’’. Työkaverit kertovat, että Lassen persoona ja huumorintaju luovat koko työpaikan ilmapiiriin positiivista energiaa.

Työpöydällä näyttöpäätteen vieressä lepää suklaakonvehti. Kaikki Kehitysvammaisten Tukiliitossa osaavat arvata, kuka sen on siihen laittanut.

Puolitoista vuotta sitten Lasse Purmonen, 34, aloitti tuetussa työsuhteessa toimitilahuoltajana Kehitysvammaisten Tukiliiton tiloissa Tampereella. Tämä on Purmoselle paras työpaikka, missä hän on koskaan ollut.

Fakta

Lasse Purmonen

  • 34-vuotias tamperelainen toimitilahuoltaja.
  • Työskentelee kolme päivää viikossa.
  • Vapaa-ajalla harrastaa paljon.
  • Haaveilee uimavalvojan ammatista.

Purmosella on kehitysvamma, joten palkkatyöhön pääseminen ei ole ollut itsestään selvää. Vammaisten asema työelämässä on edelleen heikko, ja järjestelmässä on monia kohtia, jotka kaipaisivat päivitystä.

Suurin osa työkykyisistä vammaisista osallistuu työtoimintaan työosuusrahalla, joka tarkoittaa 0–12 euron päiväansioita. Aikaisemmin Lassekin on ollut mukana vammaisten avotyötoiminnassa: sisäisessä postissa sekä siivoojana Hervannassa ja Koivistonkylässä.

Nyt Purmosella on työsopimus Tukiliiton työntekijänä ja hänelle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Lasse Purmosen työtehtäviin kuuluu muun muassa pyykkääminen. Kuva: Hilma Toivonen

Kolmen päivän työviikko mahdollistaa harrastamisen

Suomessa on Kehitysvammaisten Tukiliiton arvion mukaan 3000–3500 työkykyistä kehitysvammaista ihmistä, jotka eivät ole saaneet tukea työllistymiseensä. Lisäksi palkkatöissä on Kehitysvammaliiton mukaan noin 600–700.

Suurin osa palkkatöissä käyvistä vammaisista on osa-aikaisessa työsuhteessa. Myös Lasse Purmonen työskentelee siivoojana osa-aikaisesti kolme päivää viikossa. Jäljelle jäävän vapaa-ajan täyttävät harrastukset.

Aktiivinen urheilija on tuttu näky Tampereen uimahalleissa. Kalevan uintikeskuksen valvoja tietää heti, millä radalla Purmonen on tänään treenaamassa.

Lasse Purmonen toivoo, että saisi tulevaisuudessa työskennellä uimavalvojana. Kuva: Roosa Raiskio

Purmonen harrastaa uintia kilpatasolla ja on voittanut eritasoisissa vammaisuinnin kisoissa useita palkintoja. Lasse odottaa jo innolla joulukuuta, koska silloin hän osallistuu vammaisuinnin sm-kisoihin.

–  Uimisessa on parasta se, että tulee mitaleita, Lasse Purmonen sanoo.

Sunnuntaisen aamu-uinnin jälkeen Purmonen vetää niskaansa Ilves-takin ja päähänsä saman joukkueen pipon. Purmonen käy mielellään katsomassa jääkiekkopelejä. Ilves on Lassen lempijoukkue, mutta taskusta löytyy sekä Ilveksen että Tapparan kausikortit.

Lisäksi Purmonen pelaa salibandya ja jalkapalloa sekä soittaa kehitysvammaisten Eila ja Armottomat -bändissä bassoa.

Maanantai-iltana yhtye kokoontuu treenikämpällä ja Popedan klassikko Kaasua, komisario Peppone pärähtää ilmoille komeasti, kun Lasse Purmonen tarttuu bassoon. Hymy on kaikilla herkässä. Seuraava keikkakin on jo sovittu.

Bändiharrastus on Purmoselle tärkeä. Kuva: Roosa Raiskio