Kuvittaja ja graafinen suunnittelija Netta Lehtola ei koskaan lakannut piirtämästä.

Vuoden nuorin Finlandia-ehdokas Netta Lehtola sykähdyttää hahmoillaan – ”Puran ajatukseni piirtämällä”

Lastenkirja Kettujuttuja on tekijöidensä esikoisteos.

– Ajattelen maailmaa kuvina. Kun luen kirjaa, visualisoin sitä koko ajan. En muista katsoinko tarinan elokuvana vai luinko sen kirjana, sillä kuvitan päässäni tekstiä. Luulin pitkään, että muutkin toimivat näin, kertoo kuvittaja Netta Lehtola.

23-vuotias helsinkiläinen Lehtola on vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista nuorin teoksella Kettujuttuja (WSOY). Hän opiskelee viimeistä vuotta Lahden muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua.

Kettujuttuja koostuu kolmesta tarinasta. Se on klassinen kuvakirja, joka kertoo hieman omalaatuisen ja introvertin ketun vuodesta ja vaikeista tunteista iloineen ja suruineen. Lehtolan mukaan se vaati paljon työtä, sillä jokainen tarina piti kuvittaa omanaan.

Intagram-tili vakuutti kustantajan

Vuosi sitten Lehtola sai yllättävän yhteydenoton. Hänen Instagram-tilillään oli vieraillut kustantaja. Yhteydenoton myötä syntyi Kettujuttuja-lastenkirjan kuvitus.

Esikoiskirjailija Kaija Pannula oli jo kirjoittanut tekstin valmiiksi, kun kustantaja alkoi etsiä sopivaa kuvittajaa. Lehtolan Instagram-tilin laaja hahmovalikoima vakuutti.

– En ollut ennen kuvittanut kokonaista satukirjaa.

Kirjailija ja kuvittaja eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta Lehtolan mukaan he sopivat yhteen. Tarinaa hiottiin yhdessä. Joskus kuvalla täytettiin kohta, mitä tekstissä ei ollut ja joskus taas tekstiä muokattiin kuvaan sopivammaksi.

Digimaalaustekniikka mahdollistaa helpon muokkauksen

Netta Lehtola on piirtänyt aina.

Pienenä hän oli innostunut hevosista ja lohikäärmeistä. Hän teki myös omia satukirjojaan, joissa oli sekä kuvaa että tekstiä – kuvaa hieman enemmän. Ensimmäiset ammattimaisemmat kuvitustyöt hän teki lukioikäisenä Vaikute-nettijulkaisuun.

Hän sanoo löytäneensä oman tyylinsä lukion lopulla, kun lakkasi pohtimasta tyyliään ja alkoi tehdä intuitionsa mukaan. Esikuvakseen hän mainitsee animaation Coraline.

Lehtola käyttää digimaalaustekniikkaa, tekee vesiväritöitä sekä tussipiirroksia. Kaikissa tekniikoissa on puolensa.

Kettujuttuja-kirjaan valikoitui tietokoneella tehtävä digimaalaus sen helpon muokattavuuden takia.

– Digimaalausta on helppo muokata, mutta se tuottaa usein liian sliipatun oloista kuvaa, mistä en pidä. Silloin siihen pitää itse tehdä hieman säröä. Vesiväreistä tulee automaattisesti sellainen tekstuuri kuin haluaa, mutta sitä ei voi helposti muokata vaan kuva pitää aina tehdä uudestaan.

Kettujuttuja-kirjaan kuvia piirrettiin monta versiota, ja niitä soviteltiin eri kokoisina yhdessä tekstin kanssa.

Kuvassa pitää olla tarina

Tarinankerronta näkyy Lehtolan kuvissa, ja hän sanookin piirtävänsä aina hahmonsa elämään ja kuvansa tarinan muotoon.

Piirtäminen on tapa käsitellä asioita ja rentoutua. Aikuiseksi kasvamisen teema on selkeä suuri teema, joka juuri nyt puhuttaa.

Vaikka tulevaisuuden kuviot ovat yhtä avoinna kuin monella valmistumassa olevalla ikäisellään, toiveiden suunta on selkeä. Netta Lehtola kertoo olevansa yhä hämmentynyt Finlandia-ehdokkuudesta.

– Unelmani on kuvittaa. Ehdokkaaksi pääseminen on jo itsessään kova juttu.